Realitní trh

Jaké komodity nakupujete vy?

Z bydlení se stala investiční komodita. Krize je celosvětová.

 

Jedním z klíčových problémů dneška je i bydlení, podle politiků by mohlo být řešením zjednodušení stavebního řízení.

„Určitě neexistuje jedno řešení,“ říká o problému bydlení novinářka Saša Uhlová. „Situace v České republice je součástí celosvětové krize bydlení. Stala se z něj investiční komodita a tento problém řeší úplně všude – i tam, kde je stavební řízení velmi rychlé, například v Hongkongu,“ upozorňuje.

Inspirací by nám prý mohla být Vídeň. Město má vlastní bytový fond a investoři musejí stavět i sociální byty. „Pokud se staví luxusní byty na investici, tak to lidem nepomůže,“ podotýká.

Novinářka kritizuje obce, které privatizují své byty, což se děje dodnes: „Obec by měla mít alespoň 10 procent bytového fondu, aby mohla i ovlivňovat cenu bydlení a poskytovat to sociální.

Uhlová vysvětluje, že od bydlení se odvíjí vše ostatní – lidé nejdříve musí bydlet a teprve pak mohou řešit své další problémy – exekuce nebo hledání práce. Podle ní se osvědčil projekt Housing First v Brně, nová radnice od něj ale ustupuje.

„Člověk, který se nastěhuje, musí plnit své povinnosti – komunikovat se sociálním pracovníkem a řešit své problémy. Ale dělá to v situaci, kdy nemusí být neustále ve stresu, jestli náhodou neskončí na ulici,“ zdůrazňuje.

zdroj: i ROZHLAS.cz