Realitní trh

Na co dát pozor při koupi starého domu?

By 29. 10. 2019 Listopad 18th, 2019 No Comments

Starší domy lákají duchem místa i příznivou cenou. Kdo je šikovný a nebojí se rekonstrukce, jistě si někdy pohrával s myšlenkou, koupit ruiničku na vesnici, opravit ji, a získat tak originální bydlení za levný peníz. Je to opravdu tak jednoduché?

Na prohlídku starého domu se vyplatí zajít se statikem nebo stavařem, který svému řemeslu dobře rozumí. Realitní makléř vás na některé zápory stavby možná upozorní sám, ale po většinu času bude přirozeně vyzdvihovat její klady. Odborník bude automaticky zkoumat citlivá místa, jejichž nedostatky vám v budoucnu mohou dramaticky navýšit rozpočet.

Trhliny ve zdech

Zatímco u novostaveb bývají trhliny způsobené sedáním stavby do podloží, u starých domů předpokládáme, že stavba už je dávno usazená. Trhliny proto mohou být známkou vážnějších statických problémů. Pokud je přizvaný statik potvrdí, od nemovitosti radši ruce pryč.

Sklep

Ve sklepě toho o stavbě zjistíme nejvíce: pokud má dům problém s vlhkostí, projeví se to právě tady. Kromě toho bývá ve sklepě umístěno otopné těleso a uvidíte zde i stav rozvodů vody, kanalizace a plynu včetně vodoměru nebo plynoměru.

Půda

Výměna střešní krytiny nebývá tak velkou investicí a při koupi starého domu s ní zřejmě i počítáte. Horší je, když spolu s ní musíte vyměnit i celý krov, protože jsou trámy ztrouchnivělé a staré tašky sotva nesou. Stav krovu posoudíme na půdě. Návštěva půdy nám také napoví, zda tu bude možné vybudovat obytné podkroví. Důležitý je hlavně prostor – podkroví by mělo nabízet světlou výšku nejméně 230 cm a alespoň 110 cm od podlahy v místě zkosení. Nezapomeňte se informovat, zda můžete do střechy zasadit střešní okna. Pokud dům spadá do památkové zóny, úřady to nemusejí povolit.

Schodiště

Při posuzování schodiště nehodnotíme jen jeho technický stav, ale také umístění. Určitě je jednodušší staré schody nahradit novými, než je budovat v jiné části domu, protože nám na současném místě nevyhovují.

Dispozice

S tím souvisí i celková dispozice domu a členění místností. Průchozí pokoje mohou představovat problém se soukromím jednotlivých členů rodiny. Bude možné dispozici změnit a vybudovat vchody do pokojů z chodby?

Vlhké mapy na fasádě

Vlhkost a solné výkvěty na fasádě varují, že bude potřeba vynaložit náklady na odvlhčení domu. Nejčastějším řešením je stěny domu podříznout a opatřit hydroizolací, nebo provést injektáž, která zamezí průniku vlhkosti do stěn. V obou případech počítejte s nemalou investicí.

Zdroj: https://www.denik.cz/