Realitní trh

Praha chystá družstevní bytovou výstavbu

Hlavní město dokončilo ve spolupráci s městskou částí Praha 5 přípravy prvního projektu Dostupné družstevní bydlení (DDB). Na červnovém zastupitelstvu bude ke schválení předložen pilotní projekt, díky kterému může vzniknout v ulici Radlická v Praze 5 na městských pozemcích až 266 bytů. V rámci konceptu DDB se může v Praze každoročně stavět až tisíc bytů, oproti tržním cenám budou levnější i o třetinu.

Bydlení v Praze se stává těžko dostupné i pro lidi s průměrnými či nadprůměrnými příjmy, jak potvrzuje aktuální průzkum agentury Ipsos. Se stěhováním z metropole kvůli nákladům na bydlení počítá jako s reálnou možností 39 % obyvatel Prahy, 9 % už to dokonce velmi konkrétně plánuje. Celkem 88 % Pražanů se domnívá, že by město mělo řešit dostupnost bydlení nejen pro sociálně slabé, ale i střední vrstvy, tedy pro běžné pracující občany.

Koncept vytvořila radní Hana Kordová Marvanová společně s odborným týmem advokáta Jiřího Kučery, do jeho přípravy byly zapojeny i další subjekty, a to včetně bank, které budou hrát klíčovou roli při financování projektů DDB. Časem se na magistrátu podařilo vyřešit i námitky jiných politických subjektů, zejména Pirátů a sdružení Praha Sobě.

Cíl projektu

Cílem projektu Dostupné družstevní bydlení (DDB) je výstavba cenově dostupného bydlení, určeného zejména pro příslušníky střední příjmové skupiny, která má problém dosáhnout na vlastnické bydlení. DDB je založené na výstavbě bytových domů ve spolupráci hlavního města Prahy a soukromého sektoru. To umožňuje dosáhnout nižší ceny výstavby a díky tomu také levnějšího bydlení pro členy družstva.

DDB zároveň umožňuje městu zajistit bydlení pro skupiny obyvatel, které podporuje. Například pro klíčové profese
(strážníci, hasiči, učitelé, …) či sociálně znevýhodněné rodiny.

Jak to funguje?

  • Praha poskytne pozemky pro stavbu bytových domů
  • Město vybere partnera, který zajistí výstavbu projektu
  • Město s partnerem založí bytové družstvo
  • Do družstva vstupují členové – fyzické osoby, splňující podmínky členství dle stanov, zejména Pražané bez vlastního bydlení
  • Každý člen družstva zaplatí dopředu 25 % nákladů na výstavbu bytu
  • Zbytek podílu splácí členové formou měsíčního nájemného
  • V budoucnu lze byt získat do osobního vlastnictví
  • Město má dispoziční právo ke třetině bytů. Ty může využít k pronájmu občanům v tíživé sociální situaci či příslušníkům pro město důležitých profesí