Realitní trh

Invaze zdraží nájmy. V celém Česku porostou skokově

Zájem o koupi bydlení v Česku slábne, poptávka spadla o pětinu. Prodejci tak už nebudou mít šanci prodávat bydlení s nadhodnocenými cenovkami a musí se vrátit k tržním. Rostou naopak nájmy, důvodem je zájem ukrajinských uprchlíků.

Ostrá pravidla České národní banky pro získání hypotéky už se promítají do poptávky po nákupu rezidenčních nemovitostí, a to zatím nejsou oficiálně v platnosti. Podle majitele a šéfa realitní kanceláře Maxima Reality Vladimíra Zuzáka zájem klientů o koupi bydlení od začátku roku spadl o pětinu. Nižší poptávka bude důvodem, proč ceny na pořízení reality budou letos s velkou pravděpodobností stagnovat, říká odborník.

Naopak za nájemné si lidé napříč českými regiony připlatí. Právě o ně je naopak poptávka rekordní. Kromě nižší dostupnosti vlastnického bydlení za zájmem stojí i tisíce ukrajinských uprchlíků, kteří hledají vlastní zázemí. Na jeden byt na pronájem se ozývá i třicet lidí, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys Zuzák.

Blíží se konec prvního čtvrtletí roku 2022, jak se za poslední tři měsíce změnil realitní trh ve srovnání s loňským rokem, který byl v mnoha ohledech rekordní?

Realitní trh se v poslední době proměňuje velmi dynamicky a stojí za tím hned několik faktorů. V první řadě velkou roli hraje míra inflace, která neustále stoupá a dosahuje rekordů. Další proměnnou, která mění podobu realitního trhu, jsou změny na hypotečních úvěrech. Od letošního dubna totiž začínají platit nové parametry pro poskytování hypoték, které budou oproti původním pravidlům přísnější. Nicméně většina bank tyto parametry už integrovala a své klienty podle nich už hodnotí.

Posledním prvkem, který bude ovlivňovat vývoj na trhu s nemovitostmi, jsou kroky ČNB, které vzhledem k inflaci vedly ke zvyšování úrokových sazeb. To vše se negativně do realitního trhu promítá, a to zejména z pohledu poptávky, která poslední měsíce klesá.

Pokud byste měl popsat situaci na reálném příkladu – kolik klientů se zajímalo o nemovitost ještě v minulém roce a jak je tomu dnes?

Podle statistik průměrné návštěvnosti jedné nemovitosti jsme měli v loňském roce 8 poptávajících po nemovitosti, dnes jsme přibližně na šesti.

Už jste zmínil přísnější pravidla České národní banky pro získání hypotečního úvěru, podle kterých řada bank v Česku už žádosti o hypoteční úvěry vyhodnocuje. Oficiálně vstoupí v platnost od začátku letošního dubna. Zasáhne toto zpřísnění do dalšího poklesu poptávky?

Myslím si, že to velký vliv mít nebude, a to právě z důvodu, že většina bank už zavedla nové parametry s předstihem. Na druhou stranu se tak už nyní setkáváme se situacemi, kdy někteří klienti, kteří žádali o hypoteční úvěr neprošli scoringem (hodnocením) bank, a nejsou tak schopni financovat nemovitost hypotečním úvěrem. To se bude dít i nadále.

Letos bude docházet ke stagnaci nebo velice mírnému nárůstu cen na pořízení nemovitosti.

Jak veškeré toto dění, které zapříčiňuje pokles nákupů nemovitostí, zahýbe s průměrnou pořizovací cenou za metr čtvereční v Česku?

Je nutné říct, že se na trhu vyskytuje několik proudů, které budou do vývoje cen zasahovat. Jakým směrem se ceny vydají ale uvidíme až v příštích několika týdnech. Můj odhad ale je, že bude v letošním roce spíše docházet ke stagnaci nebo velice mírnému nárůstu cen na pořízení nemovitosti.

Nabídka rezidenčních nemovitostí na prodej je v současné době ale extrémně nízká. Nevytváří to prostor pro prodejce určovat si vlastní ceny mimo tržní průměr?

Je pravda, že nabídka je aktuálně velice nízká, nicméně většina nemovitostí má už dnes přepálené ceny, a to často o 10–15 procent. Na rozdíl od loňského roku to na trhu ale nebude probíhat tak, že bude mít prodejce na svou nemovitost deset zájemců, kteří se budou v aukci předbíhat s tím, kolik jsou ochotni zaplatit. Tento trend v letošním roce s velkou pravděpodobností skončí. Ti majitelé, kteří budou chtít nemovitost skutečně prodat, budou muset přistoupit na ceny tržní.

Menší dostupnost vlastnického bydlení, v kontextu menší dostupnosti hypoték a naopak vysoké inflace, bude letos cítit ještě více než kdy dřív. Naopak do centra dění se díky tomu stále více dostává bydlení v nájmu. V posledních měsících jeho cena opět po koronavirové pomlce roste. Stane se navzdory růstu cen nájemní bydlení novým standardem, ve kterém Češi bydlí?

Rozhodně. Tento trend už je v tuto chvíli jasný. Jsme svědky růstu cen nájemného, který bude i nadále pokračovat. Zatím sice neroste stejným tempem jako inflace, ale může se stát, že se dostane i na tuto úroveň. Je potřeba počítat s tím, že ceny nájemného budou skokově zdražovat a budou zdražovat v rámci celého Česka s tím, jak bude nájemního bydlení ubývat.

Jak se do trhu s nájemním bydlením propisuje příchod tisíců ukrajinských občanů, kteří prchají z oblastí zasažených válkou?

Cenové růsty podporuje současná obrovská uprchlická krize, kde je poptávka po nájemních nemovitostech ze strany Ukrajinců naprosto enormní. Celkově jde o nárůsty poptávky v řádech desítek procent. A je jasné, že část nájemního trhu bude naplněna právě ukrajinskými uprchlíky, kteří hledají zázemí. Jejich příliv cenovou spirálu roztočí ještě více, než jsme začátkem roku čekali.