Realitní trh

Lidé budou prodávat byty. Kvůli energiím se už hypotéka z pronájmu nezaplatí

Ceny nemovistostí letos klesat nebudou, ale rozhodně se nezopakují rekordy z roku 2021 a růst bude pomalejší. Faktem je, že má Česko nejdražší základní úrokovou sazbu za dvacet let.

„Je zatím těžké soudit, co bude. Může to zasáhnout běžné lidi, kteří měli plány a je pro ně těžké našetřit 20 procent z cílové částky,“ říká v Agendě Byznysu Jan Hrubý, generální ředitel Remaxu.

Další faktor, který podle něj bude hrát v tomto roce při chování zákazníků roli, jsou podstatně vyšší ceny za energie. Spousta lidí kupovala byt s tím, že se hypotéka splatí z nájmu. Vzhledem k tomu, co se děje ohledně energií, se může stát, že budete u nemovitosti každý měsíc v minusu.

„Zatím to není klíčový faktor v tom, jakou nemovitost si koupím. Ale bude to hrát velmi výraznou roli v rámci rozhodování, zda se mi vyplatí byt koupit a pronajímat. Spousta lidí kupovala byt s tím, že se hypotéka splatí z nájmu. Vzhledem k tomu, co se děje ohledně energií, se může stát, že budete u nemovitosti každý měsíc v minusu,“ je přesvědčen o změně na trhu šéf realitky. Když se totiž do ceny za pronajatý byt započtou i stále rostoucí ceny energií, musí si majitel svůj výdělek snížit, aby o něj byl vůbec zájem.

„To pak může hrát roli v nějakém rozhodnutí typu – Mně už se to nevyplatí pronajímat, já to radši prodám. Osobně si myslím, že teprve pocítíme vliv nárůstu energií, nejspíš od dubna, kdy další dodavatelé oznámili zdražování. Tohle může trh s nemovitostmi rozhýbat,“ tvrdí v rozhovoru pro SZ Byznys.

Situace v tuzemsku je podle něj stále stabilní i díky tomu, že necítíme dopady většího masového propouštění a ztráty zaměstnání. Už dnes jsou však obory, které byly zasaženy zásadně. „Pokud jsem realista a pragmatik, v kontextu navýšení hypotečních sazeb, cen za energie a obecně růstu inflace, tak jsou lidé, kteří tímto na trhu budou zasaženi a povede je to ke kroku ty nemovitosti prodat,“ míní Jan Hrubý.

Poptávka pořád velmi výrazně převyšuje nabídku. O klasický byt 3+kk je osm až deset zájemců. Realitní transakce totiž trvá zhruba tři měsíce.

„Pořád není na trhu dost nemovitostí, které by uspokojily hlad poptávky. Poptávka pořád výrazně převyšuje nabídku. O klasický byt 3+kk je osm až deset zájemců,“ popisuje denní realitu Hrubý.

Výrazné zchlazení trhu proto neočekává. Přesto se prý realitní boom z roku 2021 už nezopakuje. 

Vlastnictví nemovitostí ve velkých městech jako Praha, Brno a další bude podle něj časem výlučnou záležitostí. Uvádí příklad sousedního Německa, kde vlastní nemovitost 50 % lidí, druhá polovina Němců pak žije v nájmu. U nás se už narodíte s tím, že byste měl vlastnit nějaký byt. Lidé v Česku jsou schopni jít až na hranu toho, co si mohou dovolit.

„V České republice je pořád zažitá představa, že normální je nemovitost vlastnit, ne žít jen v nájmu. Rád používám jako příklad Hongkong. Lidé se tam narodí s tím, že vlastnit nemovitost se jich v životě nemůže žádným způsobem týkat. U nás se už narodíte s tím, že byste měl vlastnit nějaký byt.

U nás se navíc málo staví, developerské projekty se táhnou až deset let. Navíc se zdražil materiál a to vše posouvá ceny vzhůru. Nejdostupnější bydlení je podle dat Remaxu ve městech jako jsou Tachov, Sokolov a Chomutov.