Realitní trh

proměna FLORENCE – Jak se promění autobusové nádraží?

Máme se na co těšit?

V centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze byl 11. prosince 2021 vyhlášen vítěz mezinárodní urbanistické soutěže na novou podobu Florence.

Florenc je brownfieldem uprostřed Prahy. Ve finále mezinárodní soutěže se rozhodovalo mezi třemi týmy, které hledaly možnosti, jak do této komplikované části města vrátit život. Cílem návrhu bylo propojit lokalitu s okolními částmi metropole. Autobusové nádraží je ve vítězném návrhu dvoupodlažní.  Takové řešení ve městě je bezpečnější, protože se pohyb cestující nekříží s projíždějícími autobusy.

Architekti počítají se vznikem čtvrti, kterou budou tvořit ulice, vymezené fasádami domů s obchody a restauracemi v přízemí. Návrh propojuje všechny okolní čtvrti. Lokalitu protne mnoho ulic a uliček, aby byla čtvrť dobře prostupná. Ještě před magistrálu do ulice Na Florenci tým umístil multifunkční stavbu, inspirovanou prvorepublikovými paláci. Tady by svoje místo měla najít i kultura. Trojúhelník, který vytvářejí dvě ramena Negrelliho viaduktu u Křižíkovy ulice, vybízí k přeměně na městskou tržnici. Stánky a krámky mohou totiž obsadit i oblouky přímo pod mostem.

Podle nového uspořádání nepřijde Florenc ani o svou klíčovou funkci, jíž je autobusové nádraží. V budoucnu projde modernizací a integrací do struktury města.