Realitní trh

Ceny realit do konce roku dál rostly, nejvíce u pozemků

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně dál rostly. Nejvíce zdražily pozemky, o 13,3 %, naopak nejméně rodinné domy. Od roku 2010 pozemky v Česku zdražily o 85 procent.

„Poptávku podporuje jak zájem o bydlení, tak zvýšený zájem domácích investorů. Ani v posledním čtvrtletí navíc nepolevila poptávka po rekreačních objektech, a horské apartmány už se tak blíží pražské cenové hladině,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček.

Mezičtvrtletně vzrostly ceny pozemků. Podle Němečka je zde dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou. Tu brzdí pomalý proces změny územních plánů. „Vyšší zájem je o pozemky ve větších vzdálenostech od krajských měst a roste poptávka po pozemcích na rekreaci. Pozorujeme také trend obcházení regulačních plánů obcí na velikost pozemků prostřednictvím stavění řadových rodinných domů jako bytových jednotek,“ uvedl dále Němeček.

Ceny bytů meziročně stouply o 12,9 %.  Ceny rostly ve všech krajích, nejvíce v Jihočeském a Jihomoravském. Podle Němečka nejen v Praze, ale i v dalších krajských městech roste podíl investičních nákupů. „Nejvyšší růst cen jsme pozorovali opět v kategorii 3+1 a 3+KK. Za zmínku pak rozhodně stojí ceny horských apartmánů, které už atakují úroveň 85.000 korun za metr čtvereční a výše,“ doplnil Němeček.

Ceny rodinných domů meziročně vzrostly o 9,9 %. Podle Němečka je podobně jako u pozemků zájem o domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. „Stejně jako v segmentu bytů pokračuje vysoká poptávka po objektech pro individuální rekreaci. Mezi novostavbami stále mírně roste podíl dřevostaveb, který dosahuje až jedné pětiny. Ceny stavebních prací a materiálů nadále mírně rostou,“ dodal Němeček.

5.2.2021, Zdroj: ČTK