Realitní trh

Nový způsob života mění architekturu. Díky covidu se v bytech bude i pracovat

Kvůli pandemii koronaviru se mění způsob našeho života. Trávíme víc času doma, kde i pracujeme, častěji chodíme do přírody či parku a zároveň se separujeme od lidí. To se promítá i do architektury, do uspořádání a vybavení bytů, kanceláří, úřadů i veřejných prostor. Zatím není jasné, jak výrazné tyto změny budou, každopádně architekti, urbanisté i developeři už s nimi ve svých projektech počítají.

„Jsme na zásadním rozcestí. Spousta věcí, které platily posledních 100 až 150 let, možná najednou přestane platit. Celá civilizace je založená na tom, že lidé jsou blízko u sebe a jsou na sobě čím dál tím závislejší. Tento trend se ale může najednou začít měnit,“ myslí si profesor Karel Maier, architekt zaměřený na územní plánování z Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Pokud obava ze šíření nákazy potrvá déle, začnou se lidé stěhovat z měst, kde dochází k většímu shlukování lidí. „Tak tomu bylo i v minulosti. Když došlo k velké krizi typu války nebo závažné infekce, lidé z měst utíkali. Cítit je to i nyní. Chalupy jdou teď na dračku,“ říká Maier.

Menší byty vs. víc místností

Zatím se ovšem lidé stále drží především v městských bytech. I ty nejspíš čeká změna v přístupu. Kvůli snadnější dezinfekci budou v našich obydlích převládat hladké povrchy, prostory budou méně členité, budou narůstat plochy balkonů pro soukromou venkovní relaxaci, budou se víc stavět terasy a předzahrádky u přízemních bytů. Už nyní se zvýšený zájem o pobyt ve vlastních venkovních prostorech projevuje v tom, že lidé víc nakupují zahradní nábytek.
Celá civilizace je založena na tom,  že lidé jsou blízko u sebe a jsou na sobě čím dál tím závislejší. Tento trend se ale může najednou začít měnit. 
Výrazný dopad na uspořádání bydlení bude mít i to, že se začalo více pracovat z domova. ! Lidé už uvažují o tom, že radši chtějí mít víc místností než mít pokoje velké. Častěji se tak zamýšlíme nad tím, jestli se dá v rámci bytu vytvořit oddělené pracovní místo.“ říká Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA.
S nárůstem pracování z domova počítají i developeři. Společnost PSN chystá projekt „bydlení a práce v jednom“, který chce představit zhruba zapůl roku. „Od zákazníků postupně dostáváme signály, že se zájem o práci z domova rapidně zvýšil a do budoucna poroste.“ dodává Lukáš Maděra, ředitel prodeje a záklaznické péče společnosti Skanska reality. Proto by podle něj měly nové rezidenční projekty počítat s prostorem pro domácí kancelář, silným dosahem wi-fi sítě a dostatkem denního světla s možností provětrání.
Zároveň se ale byty, zejména ve větších městech, dál zmenšují. Podle ředitele rezidenčních projektů realitní společnosti PSN Marka Padevěta je nevětší poptávka po dvoupokojových bytech, ale roste hlavně zájem o malé jednopokojové. najít prostor pro pracovní stůl a kancelářské vybavení ve 20metrovém bytě je ovšem složité. Uplatnit by se tak mohly různé vestavby nebo skládací nábytek. Například brněnské nábytkářské studio Le Bon přišlo s mobilním pracovním místem Nomad, které se dá složit a zavřít do kufru na kolečkách.
časopis EKONOM, 17. 12. 2020