Realitní trh

Ceny bytů v roce 2021: Pohled developerů

Ceny bytů v uplynulých letech prudce rostly. Je tento růst udržitelný, nebo ceny naopak poklesnou? Zeptali jsme se na názor developerských společností.

Za růstem cen bytů v posledních letech stojí několik základních příčin. Developerské společnosti vidí především zdlouhavý povolovací proces, který vede k nízké nabídce bytů v nových projektech. Není to ale zdaleka jediný důvod. Lidé panikaří. Pokud by stejný růst pokračoval i nadále, dostupnost vlastního bydlení by klesla. A tak se na trh vrhají i zájemci, kteří by za normální situace několik let počkali.

Developerů jsme se proto zeptali: „Jaký očekáváte vývoj cen v roce 2021?“ Odpovědi se různí, ale převažuje názor, že v příštím roce dojde ke stagnaci cen. V některých případech může dojít i k jejich poklesu. V dlouhém období jsou nicméně vyhlídky pro zájemce o vlastní byt spíš horší. Proč?

Central Group

V důsledku jevů spojených s pandemií koronaviru předpokládáme v příštím roce až dvou spíše stagnaci, a to jak v počtu prodejů, tak cen. K dílčímu zlevnění může dojít pouze u předražených projektů na špatných místech či jiných nepovedených pokusů méně zkušených developerů.

V dalších letech by se pak trh měl opět vrátit k růstu, mimo jiné i díky některým velkým projektům, které se dostanou na trh. Očekáváme tedy, že ceny v dlouhodobém časovém horizontu porostou. Důvodů je několik – od pomalého povolování nových staveb, vysokých cen stavebních prací a materiálu, drahých pozemků až po silnou poptávku.

Ondřej Šťastný, vedoucí úseku analytiky

Ekospol

Očekávám, že ceny nových bytů budou spíše stagnovat. Nejspíš zůstanou po nějakou dobu na stejné úrovni. Týká se to ale bytů s cenou do 100 tisíc korun za metr čtvereční, o dražší nebude zájem a jejich cena tak klesne. Předražené rádoby luxusní byty s cenou převyšující 120 tisíc za metr čtvereční, které přitom nesplňují atribut luxusního bytu, zůstanou neprodejné.

Naopak nově se na trh vrátí cenově dostupné byty, po kterých bude ještě větší poptávka než dříve. I my nyní připravujeme hned několik projektů se stovkami bytů, které nabídneme za ceny hluboko pod celopražským průměrem.

Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva

Finep

Na cenový vývoj i trh obecně je nutné se dívat ne optikou, co bude za rok či dva, protože to se toho na trhu zase až tak moc nezmění s ohledem na povolávací procesy, které u nás trvají cca deset let v průměru.

V dalším roce prodejní cena novostaveb nadále poroste, a to i z toho důvodu, že porostou i tzv. vstupy. Do cen nemovitostí se totiž dnes promítá mj. např. i komplikovaná administrativa, velmi špatná legislativa a obecně velmi nízká vymahatelnost práva, které prodlužují proces přípravy a výstavby rezidenčního projektu na dnes již zmiňovaných průměrných 10 let.

A za růstem ceny hledejme i neustálé zpřísňování technických norem, vydávání stále nových a nových směrnic a norem převzatých z EU pro výstavbu domů. Rostou nadále i ceny pozemků, stejně tak stavebních prací.

A vedle stálého nedostatku nových bytů na trhu bohužel poroste i inflace. A ta bude v dalších letech hrát u cen nemovitostí velmi významnou roli. Až tak velkou, že se obáváme, že nemovitosti svou hodnotu zdvojnásobí v této dékadě.

David Jirušek, tiskový mluvčí