Realitní trh

Ceny nemovitostí v Praze neklesnou, investice se vyplatí i nadále

Investice do nemovitostí se v Praze i nadále rozhodně vyplatí.

Ceny bytů v Praze vzrostly od roku 2016 o více než 32 %, což je o více než 10 % každý rok. A předpoklad je, že v dalších letech situace nebude jiná.

Developeři uvádějí několik důvodů, proč ceny nemovitostí v hlavním městě jen tak neklesnou.

Velkým problémem České republiky jsou složitá a zdlouhavá řízení při povolování staveb, naše země obsadila v žebříčku Světové banky nelichotivé 156. místo ze 190 zemí co se týče obtížnosti povolování nových staveb. Znamená to, že v ČR je stejně obtížné povolit novostavbu jako například v Nigérii, Venezuele nebo v Kongu. Praha je na tom přitom ve srovnání s ostatními regiony ČR nejhůř. Zdlouhavé povolovací procesy nemalou měrou přispěly k tomu, že v Praze bylo letos v dubnu v novostavbách volných pouze 3354 bytů. Měsíčně se přitom v Praze prodá průměrně přes 300 bytů. Z toho plyne, že Praha má zásobu nových bytů jen na 10 až 12 měsíců.

Podle Českého statistického úřadu se do Prahy v posledních třech letech přistěhovalo přibližně 30 tisíc nových obyvatel, přitom se však za stejnou dobu zahájila výstavba pouze něco málo přes 10 tisíc bytů. Dle analýzy společnosti Central Group (největší rezidenční stavitel v zemi) dnes v Praze chybí okolo 20 tisíc bytů a do roku 2030 bude chybět v hlavním městě až 100 tisíc bytů.

Dostupnost bydlení bude u nás opravdu stále horší.