Realitní trh

Hypoteční trh se propadá, výrazně klesá počet lidí investujících do bydlení

Hypoteční trh v dubnu výrazně zpomalil, ukázal aktuální Hypomonitor České bankovní asociace (ČBA). Banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky jen za 17,5 miliardy korun, což představuje markantní meziměsíční i meziroční propad o desítky procent. Vzrostla i průměrná hypoteční sazba u nově poskytnutých úvěrů na 4,39 procenta.

V březnu finanční ústavy uzavřely s klienty hypoteční obchody v celkovém objemu přesahujícím 30 miliard korun, v dubnu činil objem poskytnutých hypoték jen 17,5 miliardy korun.

V meziměsíčním srovnání se jedná o zhruba 40procentní propad, v meziročním srovnání s loňským dubnem dokonce o pokles ve výši 60 procent.

Do dubnových dat se pravděpodobně promítlo „předzásobení“ v předchozích měsících, kdy si hypotéky brali klienti, kteří by kvůli opětovnému zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték Českou národní bankou na úvěry nedosáhli.

„Ačkoliv zájem o vlastní bydlení ve společnosti neklesá, rychle se snižuje množství lidí, kteří jsou ochotni a schopni v aktuálních podmínkách do bydlení investovat. Vzhledem k nejistému vývoji na trhu očekáváme, že propad objemů může pokračovat i v dalších měsících,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Nově poskytnutých hypoték o 11 miliard méně

Nově poskytnutých hypoték (bez refinancovaných) bylo v dubnu za 14,2 miliardy korun, o 11,2 miliardy korun méně než v březnu. Jedná se o nejnižší objem za poslední tři roky.

Počet nově poskytnutých hypoték poklesl pod 4,5 tisíce, zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku jich bylo každý měsíc sjednáno v průměru více než sedm tisíc a loni pak 9,5 tisíce, uvádí Hypomonitor ČBA.

Banky i stavební spořitelny zaznamenaly pokles i u refinancovaných hypoték, kterých v dubnu poskytly v objemu 3,3 miliardy korun, v březnu byl objem o 1,6 miliardy korun vyšší.

Průměrná výše hypotéky byla v dubnu 3 176 080 korun.

Průměrná sazba dál poroste

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se v dubnu dostala na hodnotu 4,39 procenta, což je o 24 bazických bodů více než v březnu.

Růst sazeb tak pokračuje již rok v řadě a průměrná hypoteční sazba je v dubnu nejvyšší od první poloviny roku 2011. Je ale třeba si uvědomit, že zachycuje i uzavřené smlouvy rozjednané dříve, kdy byly úrokové sazby nepatrně nižší.

Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od pěti do 6,5 procenta. Předpokládá se, že vzhledem k vývoji tržních úrokových sazeb budou pravděpodobně ještě mírně růst.

„Vzhledem k přetrvávajícímu konfliktu na Ukrajině a dalším proinflačním tlakům dopadajícím na úrokové prostředí předpokládáme, že i hypoteční úrokové sazby budou ještě nějaké období růst. Ve druhé polovině letošního roku však očekáváme, že se tempo růstu zpomalí, a případně nějakou dobu budou sazby stagnovat,“ zmínila Soňa Holíková z mBank.