Realitní trh

Zajímá vás Airbnb?

Přesně před 11 lety začala fungovat služba Airbnb. Bez nadsázky by se dalo říct, že změnila způsob, jakým lidé cestují — mnozí totiž začali namísto hotelů využívat nemovitostí soukromých hostitelů, zejména kvůli osobnějšímu prostředí. V posledních několika letech se ale název Airbnb skloňuje zejména s restrikcemi nebo zákazy, které byly vůči službě zavedeny už v mnoha světových metropolích.

Většina českých pronajímatelů bytů spíše než dlouhodobým nájemníkům dává přednost krátkodobým pronájmům. Ty totiž mají proti těm dlouhodobým přibližně dvojnásobnou výnosnost – zhruba kolem 10 procent.

Jak ale upozorňuje Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS), řadě pronajímatelů se tento byznys nemusí vyplácet. Mimo sezónu bývá problém byty obsadit a zdánlivě lákavé výnosy navíc doprovází řada překážek a poměrně složitá administrativa.

Současná situace na trhu, kdy jsou ceny nemovitostí vyšponované na maximum a řada lidí se zároveň potýká s vysokými náklady na bydlení, však podle ČAPUS trendu krátkodobého pronajímání nahrává. Dosud bylo rozšířené hlavně v Praze, jeho obliba a výnosnost už ale roste i v dalších krajských městech, například v Brně či Ostravě.

Příjmy z pronájmů pro udržení vlastního bydlení

Ve většině případů jsou nicméně krátkodobé pronájmy využívány jen omezeně. V Praze se ke krátkodobým pronájmům využívá přes 18 tisíc bytů, avšak jen třetina z nich slouží tomuto účelu dlouhodobě.

„Ve většině případů majitelé pronajímají své nemovitosti pouze příležitostně. Velmi často jde o způsob, kterým si snaží částečně pokrýt vlastní vysoké náklady na bydlení – příjmy z krátkodobých pronájmů pomáhají udržet si vlastní bydlení až dvěma třetinám majitelů,” uvedl předseda ČAPUS Matěj Koutný.

Výnosnost krátkodobého pronajímání se stejně jako v případě klasického nájemního bydlení odvíjí od lokality. Zatímco u dlouhodobých pronájmů se podle Koutného pohybuje kolem čtyř až šesti procent, u krátkodobých je to téměř dvojnásobek. Z celkového výnosu majiteli bytu zbude před zdaněním přibližně třetina zisku.

Až čtvrtina výnosu jde zprostředkovaně státu. Vedle odvodu daní se mezi další výdaje řadí například náklady za správu rezervací a obecně s tím pojící se administrativu, za úklid a provoz bytu, a v neposlední řadě také poplatky městu.

Má to svá „ale“

Pronajímat byt na krátkou dobu je časově náročné. Pronajímatel si musí vyhradit čas na jeho předávání, počítat s prodlevami a dalším. Složitá může být někdy i komunikace, ať už se zájemci o ubytování nebo například subdodavateli, mnoho času spolkne údržba bytu.

„V krátkodobém pronajímání musíte držet určitý standard, byt musí být pořád v dokonalém stavu. Je kolem toho také dost papírování, ohlašujete pobyt cizinců, platíte daně, najímáte si uklízečky a mnoho dalšího. Hodně tak záleží na trpělivosti a zkušenostech pronajímatele,” konstatoval Koutný.

Krátkodobé pronajímání tak není z mnoha objektivních důvodů pro každého, což je podle něj i důvod, proč řada majitelů po krátké době pronajímání vzdá.

Koutný upozornil také na sankce, které hrozí při zanedbání daňových povinností, při podnikání bez živnostenského oprávnění nebo v případě neohlášení bytu jako provozovny.

„V případě daní je k úrokům z prodlení potřeba doplatit 20procentní pokutu z vyměřené neuhrazené částky. Za obcházení lázeňských poplatků či poplatků městu hrozí penále ve výši do pěti tisíc korun. Řada pronajímatelů si bohužel neuvědomuje, jaké povinnosti jsou s krátkodobými pronájmy spjaty,“ dodal Koutný.

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb v roce 2018 meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 miliónu. V mimopražských regionech se zvýšil dokonce o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 tisíc hostitelů.

zdroj: Novinky.cz