Realitní trh

Chata či chalupa? Je v tom při koupi nemovitosti nějaký rozdíl ?

By 26. 6. 2019 Červenec 31st, 2019 No Comments

Jednoduše, chata je objekt určený především k rekreaci, podle toho je většina chat stavěna i situována. Nacházejí se obvykle na samotě, kam jen tak jednoduše nezajedete, ale to vám vykompenzuje fakt, že léčivý klid a čas jen pro sebe, jinde než na chatě nenajdete. Malou chatičku najdete často na nádherných místech v lese nebo u vody.

Chalupa, to je rekreační objekt většinou přímo na vesnici nebo v její blízkosti a slouží jako řádně zkolaudované obydlí. Chalupy si dnes často lidé kupují k rekreaci avšak stále chalupa zůstává bývalým hospodářským zařízením, nikoli rekreačním objektem. Výhodou oproti chatě je možnost financovat její nákup formou hypotéky. Veškeré stavební úpravy na chalupě probíhají stejně jako u rodinného domu a musí být provedeny podle předpisů.

Máte chuť odpočinout si od ruchu velkoměsta? Sedět večer pod hvězdami, relaxovat, číst nebo pracovat na zahrádce? Pohoda, klid, krásná příroda i čerstvý vzduch, který prostě ve městě nenajdete. Také plánujete letos nějakou chatu či chalupu zakoupit?